Jimmy Gustavsson är en av få yrkesfiskare som finns kvar runt Vättern. Han berättar att han fått mycket röding på sistone och att den verkar må bra.
– Det finns gott om dem och de är stora fina, berättar han och visar upp ett par som ligger i röken.
Familjeföretaget säljer fisken
Tillsammans med sin familj driver han en livsmedelsbutik i Borghamn där de säljer fisk och kräftor de fiskat och fångat i Vättern. Han oroas dock för de rapporter som visat på att farliga ämnen upptäckts i fisken.
– Det är ju såklart inte bra men jag blir mer orolig för dricksvattnet, säger han.
Fisk stor källa till PFAS
Då det inte finns något livsmedelsgränsvärde för fisk har Livsmedelsverket ännu inte fastställt något kostråd för fisk med förhöjda PFAS-halter.
Ett sådant gränsvärde väntas tas fram av EU tidigast år 2023. Därefter kan det komma att att införas begränsningar av försäljning av fisk med halter som överstiger det gränsvärdet.