Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hos Rezzkallah Malke kan man lära sig allt från grammatik till körkortsteori och det lockar många personer. Foto: Hadeel Ibrahim

Han fick utmärkelse för sitt integrationsarbete – utbildat hundratals deltagare på NBV i Skäggetorp

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har Rezzkallah Malke i Linköping träffat hundratals nyanlända och hjälpt dem med språk och samhällsinformation. Nu prisas han för sitt arbete av Linköpings kommun.

– Det betyder jättemycket för mig. Det är ett erkännande – ett bevis på att det jag gör är viktigt.

I NBV:s lokaler i Skäggetorp träffar vi Rezzkallah Malke. Det syns i leendet och kroppsspråket att han är glad och stolt. För några dagar sedan fick cirkelledaren ett stipendium från Linköpings kommun för sitt arbete med integration.

Affärsman i hemlandet

Det var 2013 som Rezzkallah kom med sin familj till Sverige på grund av kriget i Syrien. I hemlandet utbildade han sig till civilingenjör, men jobbade som affärsman.

Efter ett år i Sverige flyttade Rezzkallah till Linköping och började som deltagare på studieförbundet NBV.

Hundratals deltagare

Under kort tid gick han över från att vara deltagare till att vara cirkelledare. Och sedan 2017 har han jobbat på heltid med att undervisa i svenska, samhällsorientering och körkortsteori.

Varje år har cirkelledaren mellan 200 och 250 deltagare. Sedan 2019 har haft runt 900 unika deltagare från alla världens hörn.

– Några av mina deltagare säger att mina kurser är bättre än SFI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.