Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De läser grammatik, övar på svenska och hittar på aktiviteter tillsammans. Så är stämningen bland NBV:s deltagare i Skäggetorp. Foto: Hadeel Ibrahim

Kursdeltagarna på NBV i Skäggetorp: ”Vi är som en familj här”

Uppdaterad
Publicerad

De har olika kön, åldrar och bakgrund. Det gemensamma är en vilja att lära sig språket och komma in på arbetsmarknaden. Vi träffar deltagare som går NBV:s studiecirklar.

– Vi är som en familj, säger Vektorya Elkoury.

Hos studieförbundet NBV i Skäggetorp i Linköping erbjuds kurser i bland annat svenska och körkortsteori.

Den som leder studiecirklarna är Rezzkallah Malke, som nyligen fick årets stipendium för sitt bidrag till integrationen.

Stora skillnader i ålder och bakgrund

Åldersspannet mellan deltagarna varierar från 18 till 79. Det skiljer sig även i utbildningsbakgrund. Vissa saknar grundskoleutbildning och andra är akademiker.

– Grammatik har alltid varit svårt för mig, men nu känns det bättre med den här kursen, säger sexbarnsmamman Ardo Osman som vill jobba som barnskötare.

– När jag började här så kunde jag inte prata svenska, men nu kan jag prata och läsa böcker, säger Ebtissam Mohammad, som har gått hos Rezzkallah i åtta månader.

Lyssna på röster från fler deltagare i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.