Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är kommuner och regioner redo att hantera kris? Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland, utreder frågan. Foto: Pontus Lundahl/TT/Hadeel Ibrahim/SVT

Han utreder kommuners och regioners beredskap: ”Risken är större nu”

Publicerad

Under 2023 fick Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötlands län, i uppdrag att utreda kommuners och regioners ansvar inför och under kriser. Tanken var att utredningen skulle ha presenterats i mars, men nu dröjer det till i höst.

– Det är ett omfattande arbete som krävs, säger Graf.

Det var i mars förra året som regeringen gav landshövdingen uppdraget att utreda kommuners och regionerna grundläggande beredskapsansvar. Bakgrunden var det försämrade säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde och i Europa.

Och med anledning av det ökade hotet och efter överbefälhavarens senaste uttalande har nu arbetet blivit mer aktuellt.

– Vi befinner oss i ett annat läge nu. Risken för ett väpnat angrepp är större än det har varit tidigare.

Presenteras i september

Utredningen skulle presenteras i mars 2024, men på grund av det omfattande arbetet dröjer det till september innan man kan ta del av innehållet.

Hur viktig är utredningen – särskilt nu under ökad beredskap?

– När jag träffar representanter från kommuner och andra statliga myndigheter finns det en väldigt stor förväntan på att den här utredningen ska presentera ett komplett paket av åtgärder.

Hör landshövdingen kommentar på överbefälhavarens uttalande och mer om hans uppdrag som utredare i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.