Stefan Fredriksson var tidigt på plats för att inspektera skadorna efter explosionen i Linköping Foto: privat / Jeppe Gustafsson

Restvärdeledare: ”Har aldrig sett något liknande”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Fredriksson var på plats i det drabbade området i Linköping en halvtimme efter explosionen. Som Brandskyddsföreningens restvärdeledare var han en av dem som inspekterade skadorna efter explosionen.

– Vi försöker ta hand om det vi kan och det handlar om att rädda i det akuta skedet, säger Stefan Fredriksson.

Han blev kallad av SOS och var på plats för att inspektera de drabbade lägenheterna. I normala fall handlar det om att skador efter en brand, vattenskador eller trafikolycka. Men uppdraget i fredags var något helt annat.

Explosionen i Linköping

”Extremt stort och omfattande skador på fastigheterna”

– Det var ju så gigantiskt. I inledningsskedet var det bara jag på plats, under eftermiddagen kom en kollega. Jag gjorde bedömningen tidigt att det rörde sig om omfattande skador, säger han och berättar att en del försäkringsbolag var tidigt på plats.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Nej, aldrig och jag hoppas att jag aldrig får det heller. Det här var extremt stort, säger Stefan Fredriksson och tillägger att 250 lägenheter skadats mer eller mindre.

Inspekterar skador i akut skede

Brandskyddsföreningen har avtal med de flesta försäkringsbolagen och har till uppgift att inspektera skador efter trafikolyckor, bränder eller vattenskador. Hur stora summor skadorna från explosionen uppgår till kan han i nuläget inte uppskatta. Men det är främst skador på fastigheterna.

– Många av de drabbade lägenheterna har fått trasiga fönsterrutor och en del dörrar, men hemmen i sig är inte så skadade. Framförallt handlar det om skador på byggnaderna och kostnaden för ersättningsbostäder, säger restvärdeledaren Stefan Fredriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosionen i Linköping

Mer i ämnet