Det har blivit lättare för den som är skuldsatt att få hjälp av en skuldrådgivare. I alla kommuner i Östergötland får man numera budgetrådgivning inom en månad som är Konsumentverkets rekommendation. Det visar en ny rapport från Konsumentverket.
”Det satsas mer”
Flera kommuner i Östergötland utmärker sig. Sedan förra året har väntetiden minskat dramatiskt i Motala (här kan du läsa om vad de har gjort), Boxholm, Mjölby och Vadstena (se hela listan här).
– Det satsas mer på budget- och skuldrådgivning i landet, säger Helena Olofsson som är utredare på Konsumentverket.
Kommunerna är skyldiga enligt lag att rådgivning för människor som har en trasslig ekonomi eller har dragit på sig höga skulder. Men hur mycket rådgivning kommunerna har skiljer sig kraftigt åt. Det visar Konsumentverkets årliga rapport som du kan läsa i sin helhet här.
”Trenden går åt rätt håll”
Lund har längst väntetid i landet. Där får man vänta hela nio månader på att få hjälp. De har dessutom ökat väntetiden mest sedan förra året (se hela listan här).
– Även om det är illa så går trenden åt rätt håll, säger utredaren Helena Olofsson.
Förra året var den längsta väntetiden ett helt år.
I Östergötland ser det relativt bra ut. Den genomsnittliga väntetiden i länet är tre veckor. Det är nästan lägst i landet. Bara Örebro län ligger lägre.
Från sämst till nästan bäst
Några kommuner har förbättrat sig dramatiskt. Det gäller exempelvis Motala. 2008 var Motala sämst i landet på skuldrådgivning och hade en lång kö och långa väntetider. 2009 fick de som behövde hjälp i Motala vänta ett helt år. Då fanns det inte utrymme för att jobba förebyggande.
– Det är ett lyckat exempel där man har gjort en medveten satsning. Därför lyfter vi fram det i rapporten, säger utredaren Helena Olofsson.
Medveten satsning
Rådgivarna i Motala har skickat ett brev till alla som står i kö och väntar på rådgivning. De lägger betydligt mer tid på det första samtalet och har blivit tydligare med vad den som söker hjälp kan göra själv och vad de ska ta med sig till det första besöket.
Det här leder till att de som kommer till rådginingen är mer förberedda och motiverade och att de har rimliga förväntningar på vad de kan få hjälp med, enligt Konsumentverkets rapport.
Motala hade förra året hade en väntetid på 30 veckor, det vill säga över sju månader. I år är väntetiden bara två veckor.
De här kommunerna har minskat väntetiden mest sedan förra året:
Hylte: -49 veckor
Motala: -28 veckor
Mariestad: -27 veckor
Boxholm: -22 veckor
Mjölby: -22 veckor
Växjö: -20 veckor
Vadstena: -18 veckor
Gullspång: -12 veckor
Töreboda: -12 veckor
Hjo: -9 veckor
Sigtuna: -9 veckor
Köping: -8 veckor
Borgholm: -6 veckor
Härjedalen: -5 veckor
Kristianstad: -5 veckor