Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Claerens Jacobsen har tagit hand om lindarna som ska planteras ut på Östra promenaden i Norrköping i nästan tjugo år. Foto: Agnes Wentzel Blank/SVT

Nya träd ska smycka Östra Promenaden

Uppdaterad
Publicerad

I snart 150 år har Norrköpings promenader kantats av alléer av lind. Men många av träden har blivit sjuka och den nionde augusti börjar man fälla lindarna på Östra promenaden.

På Billbäcks plantskola i Svärtinge utanför Norrköping har man i nära tjugo år tagit hand om de träd som ska ersätta Östra promenadens anrika alléer. Claerens Jacobsen har jobbat med projektet ända sedan det startade i början på 2000-talet. De nya lindarna har sitt ursprung i två träd som står på Norra promenaden.

– Det är skott, eller ögon, som är tagna på lindarna för ett tjugotal år sedan. Och så har vi odlat dem i olika omgångar, planterat ut dem och planterat om dem, berättar Claerens Jacobsen, trädgårdsmästare på Billbäcks plantskola.

De nuvarande träden längs Östra promenaden har länge påverkats negativt av de förändringar som skett på promenaden och bland annat gör ledningar i marken att lindarnas rötter inte har tillräckligt med plats. Vissa träd är dessutom drabbade av svartröta. Men Claerens Jacobsen tror att de nya lindarna kommer klara förutsättningarna bättre.

– När man planterar om träd mår de lite sämre men efter hand så vet jag ju att de kommer komma i god jord och då kunna utvecklas där. Så de kommer må lika bra där som de har gjort här.

Väntas bli klart år 2023

I samband med att man byter ut träden på Östra promenaden kommer man även att bygga om gator och ledningar. Stora delar av promenaden kommer därför att vara avstängd under tiden, vilket får stor påverkan på framkomligheten. Först under sommaren 2023 beräknas ombyggnationerna vara klara.

En av anledningarna till att man väljer att påbörja omplanteringen av lindarna just i höst är att träden på plantskolan i Svärtinge håller på att bli för stora för att kunna flyttas. Just nu väger varje lind omkring två ton och vanligtvis brukar Claerens Jacobsen se till att plantera om träden tidigare.

– Det är väl ett undantag. Men vad gör man inte när man vill hjälpa till och förverkliga en spännande historia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer