Så här ska byggenas trafikproppar lösas i städerna

Uppdaterad
Publicerad

Linköpingsforskare tar fram ett verktyg som gör det möjligt att komma tillrätta med trafikstörningarna som byggtrafiken orsakar. Visar bland annat transportmönstren för alla byggprojekt som pågår i en stad samtidigt.

– Byggprojekt är inte en tidsbegränsad störning. Tvärtom, det byggs ständigt, säger Anna Fredriksson, byggtrafikforskare på Linköpings universitet och projektet  ”Störningsfri stad”.

Och de visar att hälften av alla byggtransporter i Norrköping liksom i de flesta andra städer, kommer mellan 06.30 och 09 på morgonen, alltså samtidigt som alla andra reser i staden.

Norrköping

Hälften av alla godstransporter är byggtrafik

För tre år sedan startade forskningsprojektet ”Störningsfri stad” på Campus Norrköping.

Bygglogistikföretag, kommuner, byggbeställare och entreprenörer har hjälpt till med att samla in data över hur transportmönstren ser ut.

Så mycket som hälften av alla godstransporter i en stad är byggtrafik och det pågår långt över hundra större eller mindre byggen samtidigt i Norrköping.

– Vi visualiserar hur man kan styra byggtransporterna så att de inte stör persontrafiken.

På marknaden om tre år

Forskarna har titta på sex riktiga byggprojekt i centrala staden. Nu har de en färdig prototyp, men saknar fortfarande data och kapacitet i simuleringsmodellerna.

– Men om två tre år kommer verktyget att finnas tillgängligt på marknaden.

Se om verktyget och Anna Fredrikssons lösning i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet