– Det kändes ingenting, säger Gun-Britt Johnsson, den första i Sverige att få vaccinet. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Här blir Gun-Britt, 91, först i Sverige med att få vaccinet

Uppdaterad
Publicerad

91-åriga Gun-Britt Johnsson blev först i Sverige att vaccineras mot covid-19.
– Det kändes ingenting, blev hennes första kommentar.

Efter landets första stick väntade ett samtal från statsministern.

– Nu är ni historiska, sa Stefan Löfven över videolänk.

De första svenska doserna av Pfizers/Biontechs vaccin mot covid-19 delades ut på Bokens vårdboende i östgötska Mjölby under söndagsmorgonen.

I flera andra länder har politiker och kändisar varit bland de första att vaccineras, men i Sverige var Gun-Britt Johnsson först på tur.

– Det kändes ingenting, var reaktionen efter att hon fått sprutan.

Videosamtal med statsministern

Statsminister Stefan Löfven (S) skriver på Instagram att han tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) har träffat Gun-Britt Johnsson under ett videomöte. De pratade också med Ann-Louise Broberg, den sjuksköterska som vaccinerade den första personen i Sverige mot covid-19.

”Det är inte bara i Mjölby som vaccineringen sker. Den pågår just nu runt om i vårt land. Att vaccinera hela befolkningen – och göra det på kort tid – är en stor uppgift som vi tar oss an gemensamt. Staten betalar för vaccinet och vaccinationer medan regionerna ansvarar för utförandet och samarbetar nära med kommunerna. Men ytterst är det Ann-Louise och hennes kollegor över hela landet som kommer att stå främst i ledet och möta patienterna”, skriver Stefan Löfven på Instagram.


I videon går det att se den första svenska vaccineringen mot covid-19. Se hela sändningen på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet