Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör förhoppningarna som finns på årets grävning av Fornborgen. Foto: SVT

Här gräver de fram den gamla fornborgen på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan inleddes årets arkeologiska grävningar i Eke på Gotland. Fornborgen kallad ”Gudings slott” tros ha varit en mötesplats. I år hoppas arkeologerna och arkeologstudenterna kunna få veta mer om hur gammal borgen är.

I och omkring Fornborgen i Eke på södra Gotland har arkeologer och studenter från Gotlands Folkhögskola grävt de senaste fem åren i jakt på historien. En av många som deltar är pensionären Birgitta Ågren, som kallar sig för fritidsarkeolog.

– Det är klart att det alltid är spännande om vi får fram en grav och det tror jag att vi har ganska stora chanser att få här, säger hon.

Under årets grävningar ska man försöka få ett grepp om hur gammal stenmuren är som legat runt platsen.

– Vi vet ungefär när man började ha verksamhet här. Men vi saknar faktiskt fortfarande en pusselbit vilket är rätt anmärkningsvärt: Vi vet inte åldern på när själva vallen anlades, säger arkeologen och kulturgeografen Dan Carlsson som leder utgrävningarna.

Hör mer om utgrävningen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet