Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör arkeologen Dan Carlsson berätta om de märkliga hålen och se bilder från utgrävningarna Foto: Tobias Holmqvist/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Märkliga hål förvånar arkeologer på Gotland

Publicerad

Dan Carlsson är arkeolog på Gotland och har sett det mesta vad det gäller fornlämningar på ön. Men fyndet man nu gräver fram i en betesmark utanför Eke på sydöstra delen av ön liknar inget han tidigare sett.

Det man hittat är fyra kraftiga stensatta stolphål – 40x40 centimeter stora – med 2,2 meters mellanrum på en plats där det aldrig varit några bosättningar genom historien, men uppenbart någon typ av verksamhet.

– De är fantastiskt stora, över en meter djupa med trärester i botten. Det har varit en konstruktion som stått på fyra kraftiga pålar. Både hög och tung, säger Dan Carlsson.

Nu ska träresterna dateras med hjälp av den så kallade kol 14-metoden.

– Vi tror att det ligger i folkvandringstid, alltså 300-400 år efter kristus.

Själva grävandet görs av amatörarkeologer som deltar i en sommarkurs arrangerad av folkhögskolan i Hemse och som leds av Dan Carlsson.

Hör honom berätta mer om de märkliga hålen och se bilder från utgrävningarna i videoklippet här ovanför.

Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet