”Här är ett hjälpmedel för att prioritera. Städa garderoben? Inte så viktigt.” Arbetsterapeuten Agneta Sandell jobbar på Smartoteket i Norrköping – där man kan få tips som hjälper en i vardagen. Foto: Tina Enström

Här kan du prova knepen som hjälper i vardagen

Publicerad

Allt fler kommuner skapar miljöer där man kan prova olika hjälpmedel för äldre och för personer som har en funktionsnedsättning. Smartoteket i Norrköping är en av dem och numera kommer de flesta elever som går en yrkesutbildning inom vård- och omsorg dit. Se några av de hjälpmedel du enkelt kan göra själv i videon här ovanför.

I många kommuner har man byggt upp så kallade visningsmiljöer där det finns olika hjälpmedel som vårdpersonal, skolpersonal, anhöriga och personer med kognitiva funktionsnedsättningar kan ha nytta av.

Där finns till exempel hjälpmedel för barn som har svårt att sitta still i skolan, för äldre som behöver hjälp att minnas eller för personer med en hjärnskada som behöver stöd att planera vardagen.

”Mycket kan man göra själv”

De här miljöerna finns numera på ett 15-tal platser i Sverige och många blivande arbetsterapeuter och blivande vårdpersonal besöker de här miljöerna inom ramen för sin utbildning.

– Det är viktigt att man som personal kan föreslå lösningar och att de får se hur mycket det finns att göra ganska enkelt, säger Helen Hellberg som är lärare inom vård och omsorg på Komvux i Norrköping.

– Många som studerar till undersköterska eller arbetsterapeut kommer hit för att lära sig, men också anhöriga som vill stötta till exempel sin partner, säger Agneta Sandell, arbetsterapeut på Smartoteket i Norrköping och tillägger:

– En del kommer in hit utan att veta riktigt vad de letar efter. Och så hittar de saker som kan hjälpa dem att klara sig mer själva i vardagen.

I videon här ovanför visar de några konkreta hjälpmedel för att planera vardagen som du enkelt kan tillverka själv.

Hagdahlska huset i Linköping, Seniorcenter

Möjligheternas bostad i Motala

Smartoteket i Norrköping

Hjälpmedelscentrum i Västerås

Bo Tryggt i Växjö

Visningstorg i Uppsala

Funkaforum i Örebro

Tid och rum i Örnsköldsvik

Habiliteringens resurscenter i Stockholm

Kognitiviva i Norrtälje

Huvudsaken i Luleå

Visningsmiljöer för smarta lösningar i Karlstad

Visningsrum Kalix

Kontaktcenter i Helsingborg

Visningsmiljöer i Göteborg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.