”Vi har sett att äldre personer med en demenssjukdom kan lära sig använda en surfplatta på 4-6 veckor, trots att de aldrig har använt surfplatta. Så här i Corona-tider kan man ju använda surfplattan till att ha videosamtal”, säger demensforskaren Elias Larsson. Foto: Tina Enström

Ny forskning: Personer med demens har lätt att lära ny teknik

Publicerad

Ny forskning visar att äldre personer med en demenssjukdom kan lära sig ny teknik, trots att de aldrig tidigare har hållit på med det. – Min forskning visar att man inte behöver vara rädd för att testa nya saker. Och så här i Corona-tider kan man ju även använda surfplattan för att ha videosamtal med anhöriga och vänner, säger forskaren Elias Larsson vid Linköpings universitet.

Korsord på måndagar och bingo på tisdagar. Så ser det ut på många äldreboenden som forskaren Elias Larsson har varit på. Men ett pågående forskningsprojekt visar att man kan prova helt nya saker – även för äldre personer som har en demenssjukdom.

Motbevisar fördomar

Enligt Elias Larsson finns det inte så mycket forskning kring hur personer med demens lär sig i vardagen, utan instruktioner. Och han anser att det finns en utbredd bild av att det är näst intill omöjligt för äldre personer med demens att lära sig nya saker.

Men den pågående studien motbevisar det.

– Jag har gett surfplattor till äldre personer med en demenssjukdom som inte tidigare har haft en surfplatta. Och sedan har jag följt personen i 4-6 veckor och filmat dem när de använder plattan tillsammans med andra, säger Elias Larsson.

”Kan prova nytt”

Resultaten, som ännu inte har publicerats, visar att lärande sker hos de här personerna, även om ingen explicit lär ut det.

– Min forskning visar att man inte behöver vara rädd för att testa nya saker till äldre med en demenssjukdom. Det behöver inte bara vara korsord på måndagar och bingo på tisdagar som det alltid har varit. Man kan prova något nytt.

Hör Elias berätta mer om forskningen i videon i länken ”Myterna om äldre och teknik” här under.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer