Här lämnar Lotta Larsson över den protestlista med över 600 hundra namn till Eva-Britt Sjöberg (KD) Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här lämnas protestlistan mot omflyttningen av boendestödjare

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att flytta runt alla boendestödjare i Norrköping har mött skarp kritik. Under onsdagen lämnades en protestlista in med 600 namn till Norrköpings kommun.

Bakgrunden till omorganisationen är att man nu vill organisera boendestödet geografiskt. Varje boendestödsteam ska ha brukare som bor nära varandra. På så sätt hoppas man kunna minska restiden och ta bort 20 av boendestödjarna.

Var tar spetskompetensen vägen?

Men brukarna av boendestöd och Autism- och Aspergerföreningen i Östergötland är starkt kritiska till förändringen. Och både boendestödjare och de som har boendestöd har berättat för SVT Nyheter hur dåligt de mår på grund av omorganisationen. De tror också att spetskompetensen hos boendestödjare kommer försvinna för enskilda brukare.

– Mötet idag bekräftade att det skapar en stor oro och att det leder till kaos i många människors liv. Det är naturligtvis beklagligt när vi vet att den här målgruppen är extra känslig, säger Vård- och omsorgsnämndens ordförande Eva-Britt Sjöberg (KD).

Foto: SVT

Många får byta boendestödjare

Ambitionen med omorganisationen har varit att så många som möjligt ska få behålla åtminstone någon boendestödjare, men för 300 av 500 personer så har man inte lyckats med det.

– Min förhoppning från början var att det inte skulle ske i så stor utsträckning som det nu visar sig att det blir. Men nu är vårt uppdrag att skapa så stor trygghet som det bara går i den här situationen, säger Eva-Britt Sjöberg (KD).

Mötet resulterade i att man ska se över möjligheterna att antingen pausa den nya organisationen eller försöka få till en längre inkörningsperiod.

– Man måste ge den här övergången en längre tid, och det är också vad personerna på mötet har uttryckt här idag, så vi ska se vad vi kan göra åt det, säger Eva-Britt Sjöberg (KD).

  • Boendestöd innebär att någon kommer hem till dig och hjälper dig. Men det är inte som hemtjänsten, att någon till exempel städar åt dig.
  • Utan det handlar om att vägleda och vara ett stöd till personer som mår dåligt psykiskt eller har neuropsykiatriska diagnoser som till exempel Asperger syndrom.
  • Boendestödjarna ska jobba med ”händerna på ryggen”, det vill säga stötta personen att klara av allt fler saker själv.
  • För många personer är boendestödet en livlina i vardagen. Boendestödet innebär att de klarar av att bo i en egen bostad. För en del handlar det också om att få sällskap och hjälp i olika sociala situationer, till exempel att gå på gym och träna eller att åka buss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet