Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med upp när bultarna ska kontrolleras i Wildfires högsta backe. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Tyra, Ida och Saga säkrar Kolmårdens berg- och dalbana – 142 meter över havet

Uppdaterad
Publicerad

Under nio veckor, åtta timmar om dagen har Tyra, Ida och Saga klättrat genom berg- och dalbanan Wildfire på Kolmårdens djurpark. De har genomfört den årliga kontrollen av de drygt 130 000 bultarna. Vi följde med till deras arbetsplats 142 meter över havet.

Förra året miste en person livet på en berg- och dalbana på Gröna lund. Vid olyckan knäcktes bärarmen på undersidan av en vagn, men exakt vad som låg bakom detta väntas presenteras i Haverikommissionens slutrapport i maj eller juni.

På Kolmårdens djurpark, som ägs av samma koncern, görs årligen flera kontroller för att minimera risken för olyckor.

SVT Nyheter Öst följde med Tyra Wall Stjärnborg, Ida Skarin och Saga Lindqvist när de kontrollerade bultar på den stora berg- och dalbanan på Kolmården – 57 meter ovanför marken.

Tyra Wall Stjärnborg, Ida Skarin och Saga Lindqvist ser till att den stora berg- och dalbanan i trä ska vara säker. Foto: Lovisa Gelin/SVT
Jobbet är inget för de höjdrädda. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.