Svante Weyler är ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism. Foto: SVT/TT

Hård kritik efter nazisthot mot judar i Norrköping

Publicerad

Söndagen den 27 september var det den judiska högtiden Yom Kippur, den viktigaste högtiden inom judendomen. Då affischerade den nazistiska grupperingen Nordiska motståndsrörelsen, (NMR) i närheten av synagogan. Nu får polisens hantering av händelsen kritik av Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA).

Det är i Dagens Nyheter som SKMA:s ordförande Svante Weyler riktar kritiken. På affischerna stod bland annat budskap som: ”Visste du att alla judiska pojkar ska omskäras när de är åtta dagar gamla och att sen rabbiner flockas runt barnet för att suga upp blod från penisen?”. Men när det skulle anmälas avfärdades det av polisen med att Justitekanslern skulle räkna det som ”religionskritik”.

– Hade det här varit en enskild händelse hade det varit dumt och en smula förnedrande för den som försökte göra anmälan. Men det här är inte en incident. Det är ett mönster, med flera exempel från den gångna helgen där polisen inte vill ta emot anmälningar om det här. Det är inte säkert att det här räknas som hets mot folkgrupp, men det ska inte vara upp till en enskild polisman att bestämma, säger Svante Weyler till SVT Nyheter Öst.

Konspirationsteorier om judar ökar

Enligt honom har antisemitismen ökat och det handlar då framför allt om konspirationsteorier på nätet.

– Antisemitismen har i alla fall inte minskat och det märks tydligt på de ställen där NMR är aktiva. Sedan är antisemetismen nästan alltid en fundamental beståndsdel i konspirationsteorier som växer på nätet. Det är klassisk antisemetism, men naturligtvis farlig. När de frågar sig om det finns några som styr utan att det märks dyker nästan alltid judar och till exempel George Soros upp. Det är något som ökar, säger Svante Weyler.

Klistrade rakblad på museum

NMR har utmärkt sig i Norrköping tidigare i år i samband med en utställning om nazism på Norrköpings stadsmuseum, då man klistrade upp lappar på fasaden med ditklistrade rakblad under.

– Det är ett direkt hot mot Norrköpings judiska befolkning och därmed ett hot mot alla som bor i Norrköping. Det här riktar mot judar, men är alla svenskars problem, säger Svante Weyler om händelserna i samband med Yom Kippur i Norrköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.