Maria Modig, t f museichef Norrköpings stadsmuseum, och ett av de rakbladsförsedda klistermärkena. Foto: SVT/Norrköpings stadsmuseum

Nazisthat mot Norrköpings stadsmuseum

Uppdaterad
Publicerad

Någon eller några satte upp klistermärken med NMR:s logga på entrédörren till Norrköpings Stadsmuseum under måndagsförmiddagen. Under klistermärkena satt det rakblad.

– Klistermärkena måste ha satts upp under förmiddagen eftersom jag tagit för vana att gå in genom huvudentrén varje morgon sedan vi började få hot, säger Elika Kyndel, museipedagog på Norrköpings Stadsmuseum.

Elika Kyndel berättar vidare att det är andra eller tredje gången som klistermärken med Nordiska Motståndsrörelsens, NMR, sätts upp, men att det är första gången som det finns rakblad bakom märkena.

Polisanmält

– Vi har blivit varnade om att det kan finnas rakblad bakom klistermärkena så det var något jag tänkte på, säger Elika Kyndel.

Norrköpings Stadsmuseum har polisanmält samtliga händelser och sparat klistermärkena.

Foto: Norrköpings stadsmuseum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.