Foto: Norrköpings stadsmuseum

Trots SD-kritiken – Norrköpings stadsmuseum sätter upp nazismartikel igen

Uppdaterad
Publicerad

Den tidningsartikel som plockades ner från Norrköpings stadsmuseums utställning Medlöperi och Motstånd efter en polisanmälan gjord av lokala SD-politiker har satts upp igen.

Beslutet fattades av stadsmuseets tillförordnade chef, Maria Modig, som även är utställningens ansvarige utgivare.

– Det som har varit avgörande är attNorrköping är en stad som värnar yttrandefriheten och därför sätter vi nu upp artikeln igen, säger Maria Modig i en kommentar.

I utställningen Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu finns en vägg med ett trettiotal löpsedlar och artiklar. I en av artiklarna är det en bild på Sverigedemokraternas lokala styrelse 2019. Flera av dem som är med på bilden tyckte att det handlade om förtal och gjorde en polisanmälan.

Bilden togs då tillfälligt bort för att man ville utreda de nya synpunkter som kommit fram tillsammans med kommunjuristen och för att kunna ta ställning till övriga aspekter kring frågan.

– Utöver yttrandefrihet och Stadsmuseets uppdrag har det funnits en rad andra faktorer som vi velat att ta hänsyn till innan artikeln sattes upp igen som den juridiska delen, säkerhet för alla och yttrandefriheten, säger Maria Modig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet