Riksdagspolitiker och branschorganisationer: SD Norrköping ägnar sig åt politisk styrning

Uppdaterad
Publicerad

Efter en veckas intensiv debatt har den av Sverigedemokraterna kritiserade artikeln på Stadsmuseet i Norrköping satts upp igen. Både riksdagspolitiker och branschorganisationer är nu kritiska mot hur SD i Norrköping agerat mot museet under veckan.

Utställningen Medlöperi och motstånd på Norrköpings stadsmuseum handlar om nazism i Norrköping under 30-talet och framåt. För en dryg vecka sedan upprördes de lokala Sverigedemokraterna av en utställd Folkbladetartikel från 2018.

Den handlade om att Sverigedemokraterna i Norrköping utredde en medlem som hade kommenterat på nazistiska Nordiska motståndsrörelsens sajt Nordfront. Artikeln illustrerades med en mindre bild på partiets styrelse 2018.

Utställning om nazismen i Norrköping

Utställningen polisanmäldes av SD, men anmälan lades ner. Nu är artikeln uppsatt av museet igen.

Hård kritik

Branschorganisationen Sveriges museer och politiska motståndare till Sverigedemokraterna har reagerat på både polisanmälan från SD och uttalanden partimedlemmar gjort i samband med museidebatten och anklagar SD i Norrköping för politisk styrning.

– Om en huvudman går in i detalj på vilka foton som visas måste det nog anses att man har gått över gränsen, säger Maria Jansén, ordförande för Sveriges museer.

Sveriges museer vill även att man nu prövar om Sverigedemokraterna brutit mot museilagen (se mer i faktarutan).

Politiker reagerar

”Att angripa museerna för att de utifrån kunskap redogör för historien, visar bara på att Sverigedemokraterna inte gjort upp med detta själva. Här vill man istället hantera frågan genom att styra museernas innehåll. Det om något är ett allvarligt politiskt övertramp”, skriver Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Lawen Redar i ett mejl till Kulturnyheterna.

” Uttalandet i sig är självklart försök till politisk påverkan. Detta sker dessutom i ett sammanhang som gör det än allvarligare. Resonemanget om att det skulle vara mindre viktigt med armlängds avstånd när det gäller offentligt finansierad kultur är mycket märkligt. När det är offentligt finansierat ska man vara särskilt noga med att hålla armlängds avstånd”, skriver Liberalernas kulturpolitiske talesperson Christer Nylander.

Per Lodenius, kulturpolitisk talesperson Centerpartiet, skriver:

”Principen om att politiken ska hålla armlängds avstånd till kulturen är oerhört viktig. Politiken ska inte lägga sig i innehållet och på så sätt agera för att begränsa yttrandefriheten. Detta är viktigt för vår demokrati.”

Museilagen

Lagen som instiftades 2017 har aldrig prövats rättsligt, men Sveriges museer menar att lagen nu sätts på prov. Två paragrafer tyder på att Sverigedemokraterna kan ha brutit mot lagen när man försökt lägga sig i Stadsmuseet i Norrköpings självbästämmande.

4 §   Ett museum ska utifrån sitt ämnesområde bidra till samhället och dess utveckling genom att främja kunskap, kulturupplevelser och fri åsiktsbildning.

5 §   Museihuvudmännen ska säkerställa att ett museum har ett bestämmande inflytande över verksamhetens innehåll.

Källa: Sveriges museer och museilagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utställning om nazismen i Norrköping

Mer i ämnet