SD:s ordförande i Norrköping, Darko Mamkovic. Foto: SVT

SD Norrköping om kritiken: Politiker måste kunna ingripa mot övertramp

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings stadsmusuem har hamnat i centrum för den kulturpolitiska debatten efter att SD i Norrköping polisanmält museet för en tidningsartikel i en utställning om nazism. Artikeln togs bort men frågan om hur långt politiker får, och bör, lägga sig i kulturlivet återstår.

– Politiskt förtroendevalda måste ingripa om vi märker att det har skett övertramp, det är vi som har ansvaret., säger SD Norrköpings ordförande, Darko Mamkovic.

Den Folkbladetartikel som nu lyser med sin frånvaro var från 2018 och handlade om att Sverigedemokraterna i Norrköping utredde en medlem som hade kommenterat på nazistiska Nordiska motståndsrörelsens sajt Nordfront. Artikeln illustrerades med en mindre bild på partiets styrelse 2018. 

SD Norrköping polisanmälde stadsmuseet för förtal med motiveringen att partiet och den lokala partistyrelsen kopplas samman med nazism. Därefter plockades artikeln ner. Polisen beslutade dock att inte inleda någon förundersökning.

SD Norrköping: Stor skillnad på kultur och kultur

Enligt SD Norrköpings ordförande, Darko Mamkovic, har personerna på den ifrågasatta bilden valt att göra egna anmälningar för att försöka driva fallet civilrättsligt.

– Om de personligen väljer att göra det så är det upp till dem och jag har inget emot att de gör det, säger han.

Kan det vara ett problem att du som politiker bryter mot det som brukar kallas armlängds avstånd?

– Både ja och nej. När det kommer till armlängds avstånd i kulturen anser vi att man måste göra stor skillnad mellan officiell, skattefinansierad, kultur och den marknadsmässiga, fria, kulturen.

Politikers ansvar att agera mot kulturen

Darko Mamkovic (SD) medverkade även i Kulturveckan under torsdagen, där han utvecklade sitt resonemang. Mamkovic menade på att politiker måste kunna agera om kulturaktörer begår övertramp, och att armlängds avstånd enligt honom även gäller kulturskaparens hållning gentemot politiker.

– Alla partier var involverade, på något sätt, med nazismen, men här pekas enbart ett parti ut. Då kan man ifrågasätta armlängds avstånd, problemet ligger i att man börjar missbruka armlängds avstånd och använder den i någon slags aktivism och politisk lobbyism.

Är det vad som skett här?

– Det är ju lite åt det hållet, säger Darko Mamkovic, och fortsätter:

– Politiskt förtroendevalda måste ingripa om vi märker att det har skett övertramp, det är vi som har ansvaret. Vem ska göra det om inte vi?

Se mer från intervjun med Darko Mamkovic i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.