Wanngård får nobben av Stadsmuseet i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stadsmuseet i Stockholm om (S)-utspel: Inga planer på nazismutställning

Uppdaterad
Publicerad

Karin Wanngård (S) uppmanade Stadsmuseet i Stockholm att ta in den anmälda utställningen om nazismen i Norrköping. Nu svarar museet att de inte kommer att visa utställningen.

Karin Wanngård, socialdemokratiskt oppositionsborgarråd i Stockholm, uppmanar bland annat Stadsmuseet i Stockholm att ta in den av Sverigedemokraterna polisanmälda utställningen om nazismens historia i Norrköping. Anmälan lades ner av polisen under onsdagen.

– Jag ger mitt fulla stöd till de kulturinstitutionerna som är villiga att visa den här utställningen eller liknande utställningar, säger Karin Wanngård.

Men enligt museichefen Fredrik Linder är det inte aktuellt.

– Det ligger inte i våra planer att visa den utställningen just nu i alla fall, säger Fredrik Linder, chef på Stadsmuseet i Stockholm.

Armlängds avstånd

Norrköpings Stadsmuseum valde att ta bort en del av utställningen efter kritik från Sverigedemokraterna. Wanngård menar att det finns ett hot mot den fria kulturen när politiker går in och petar i enskilda utställningar.

– Det är viktigt att vi inte lägger oss i det fria kulturlivet, säger hon.

Finns det inte en risk att du gör samma sak när du uppmanar Stockholms kulturinstitutioner att ta in utställningen?

– Det här är ett sätt att visa stöd. Vi måste stå upp för att vi inte böjer oss för hot mot utställningar.

– Våra kulturinstitutioner är helt fria att visa vad de vill visa, säger Karin Wanngård.

Inte aktuellt på Stadsmuseet

Fredrik Linder säger att det är positivt att många engagerar sig kring vad museerna ställer ut, men att beslutet ligger på deras bord.

– När det kommer till vilka utställningar som ska visas eller vilka dokumentationer vi ska göra eller vilka föremål vi ska samla in är det viktigt att det är ett beslut som fattas i verksamheten, säger Linder.

Socialdemokraterna kommer på onsdag lämna en skrivelse till kommunstyrelsen, och de hoppas att fler partier ska ansluta.

– Vi får väl avvakta och se vad en sån skrivelse i så fall innebär, säger museichefen Fredrik Linder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.