Karin Wanngård. Foto: SVT/Lisa Liljefors

Socialdemokraterna vill ha Norrköpingsutställning om nazism till Stockholm

Uppdaterad
Publicerad
Utställningen Medlöperi och motstånd, om nazism i Norrköping, polisanmäldes av Sverigedemokraterna på grund av en bild som nu plockats bort från utställningen.
Det har fått Stockholms stads socialdemokratiska oppositionsråd att vilja ta utställningen till Stockholm, rapporterar Mitt i.

Sverigedemokraterna polisanmälde Stadsmuseet i Norrköping för att de haft med en tidningsartikel där den lokala partistyrelsen syntes på bild i en utställning om nazism.

Nu är bilden nedtagen och den polisanmälan som partiet gjorde är nedlagd.

Kritik har riktats mot Stadsmuseet i Norrköping för att de valde att plocka ner bilden. Nu vill oppositionsborgarrådet i Stockholms stad, Karin Wanngård (S), att utställningen Medlöperi och motstånd ska visas på Stadsmuseet i Stockholm, skriver lokaltidningen Mitt i Södermalm.

Stockholmstillägg

Socialdemokraterna i Stockholm ska lägga en skrivelse vid kommunstyrelsens möte på onsdag med förhoppningen om att fler partier sluter upp, skriver tidningen. Wanngård betonar att hon inte ser förslaget som ett ”tvång” utan en uppmaning till Stadsmuseet.

Utställningen Medlöperi och motstånd handlar om nazistiska rörelser i Norrköping under 30-talet och andra världskriget. Socialdemokraternas tanke är att ett tillägg med Stockholms historia skulle göras om en utställning på Stadsmuseet i Stockholm skulle bli aktuell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utställning om nazismen i Norrköping

Mer i ämnet