Foto: Axel Brantemo/SVT

SD-topp begärde ut museianställdas mejlloggar

Uppdaterad
Publicerad
Sverigedemokraterna polisanmälde stadsmuseet i Norrköping efter en utställning om nazism. Polisutredningen har lagts ned – men nu framkommer det att en ledande SD-politiker begärt ut mejlloggar från tjänstemän på museet.

Sverigedemokraterna i Norrköping polisanmälde Norrköpings stadsmuseum efter att en artikel med bild på partiets dåvarande styrelse i kommunen förekommit i en utställning om nazism i Norrköping.

Polisanmälan har inte lett till någon förundersökning hos polisen, men enligt tidningen Dagens Nyheter har nu SD:s oppositionsråd i kommunstyrelsen, Matthias Olofsson begärt ut både museipedagogen och museichefens inkorg för e-post de senaste 18 månaderna.

– Jag vill veta hur man resonerat kring korrekturläsningen på utställningen. Om man ens har ifrågasatt de punkterna jag ifrågasatte till tjänstemannen, säger han till tidningen.

”Jag vill läsa vad de har skrivit om utställningen”

I artikeln i Dagens Nyheter frågar journalisten om han förstår att det kan kännas märkligt för en tjänsteman att en ledande politiker begär ut alla mejl från de senaste 18 månaderna.

– Nej, det kan jag inte. Att jag begärde för ett och ett halvt år beror på att jag inte vet när arbetet med utställningen började. Jag vill läsa vad de skrivit själva om utställningen och framför allt när de korrekturläst utställningen, säger Matthias Olofsson (SD) till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utställning om nazismen i Norrköping

Mer i ämnet