Foto: SVT

Hästtävling med miljötänk

Publicerad

Linköping Horse Show hålls för första gången denna sommar. Publiken får inte bara se hopptävlingar utan får också möjlighet att lyssna på föredrag om ett hållbart samhälle.

Tävlingen är uppdelad på två helger och denna lördag och söndag är de sista dagarna. Förra helgen tävlade lokala och regionala ryttare. Nu i helgen inriktar man sig mer på toppryttare, som exempelvis Helena Lundbäck och Sissela Smith.

För att locka mer publik breddar arrangörerna utbudet genom att också erbjuda föreläsningar. De handlar framförallt om miljö- och hållbarhetsfrågor med koppling till FN:s resolution ”Agenda 2030”.

Mer än en ridtävling

– Vi vill öka kunskapen och föra in hästnäringen lite mer i Agenda 2030, berättar Sofia Bengtsberg, intiativtagare till tävlingen.

Kopplingen mellan ridsport och miljö- och hållbarhetsfrågor kan vara allt från hur sommarens torka påverkar till frågan om hästbajs ska ses som avfall eller en resurs.

Hela tävlingen vill vara vara något av ett event där själva hästtävlingarna bara är en del. Förutom de tidigare nämnda föreläsningarna bjuds det också på shower av olika slag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.