Foto: Suvad Mrkonjic/TT

SMHI: Havsnivån kan stiga med en halvmeter redan till sekelskiftet

Uppdaterad
Publicerad

För Sveriges del kommer havsnivåhöjningen framför allt att påverka kustområden i de södra delarna av landet, där landhöjningen är liten.

Normalläget för havsnivån kan bli upp till en halvmeter högre på östgötakusten och Gotland till år 2100, menar SMHI i en ny rapport.

Redan idag kan havet tillfälligt stiga hastigt i samband med stormar. SMHI har räknat ut att havsnivån kan bli 120 cm över det normala, när det stormar i Visby och på östgötakusten.

– Vi tror inte att stormarna kommer att bli värre i ett framtida klimat, säger Åsa Sjöström, verksamhetsledare vid Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning på SMHI, som i tre år arbetat med hur högt havet kan nå, både i dagens och framtidens klimat.

Klimatkrisen
Åsa Sjöström från SMHI har arbetat med hur högt havet kan nå, både i dagens och framtidens klimat. Foto: SVT

Värsta scenariot

– Om vi tänker oss att vi får en stor klimatförändring, alltså upp till en halvmeter högre normal havsnivå. Och ovanpå det lägger den värsta storm vi kan tänka oss. Då hamnar havsnivån för östgötakusten och Gotlands del på ungefär 175 cm över det normala.

Stannar inte 2100

Åsa Sjöström hoppas särskilt att stadsplanerarna ska ta del av deras resultat.

– Det är naturligtvis nödvändigt att minska utsläppen av växthusgaser för att mildra effekterna. Men det är också viktigt att tänka på att havet även fortsättningsvis kommer att stiga, när man planerar för byggnader och annat som ska finnas kvar under lång tid framöver, säger Åsa Sjöström.

Havsnivåhöjningen kommer framför allt att påverka kustområden i de södra delarna av landet. Foto: SVT

SMHIs beräkningar bygger på den globala havshöjningen enligt FN:s klimatpanel.

Resultatet av SMHIs arbete är samlat i sex rapporter och nedladdningsbara data. En ny visningstjänst beskriver höga havsnivåer vid SMHIs kuststationer i dagens och framtidens klimat. Sedan tidigare finns en karttjänst för det framtida medelvattenståndet.

Fakta havsnivåhöjning

När temperaturen i atmosfären stiger blir också havet varmare. Då utvidgar sig havsvattnet och tar mera plats.

En global uppvärmning leder även till att glaciärer och landisar smälter fortare än de byggs på.

Följden blir en global höjning av medelvattenståndet i havet.

Effekterna av den globala havsnivåhöjningen blir mest märkbara i södra Sverige, där landhöjningen är mycket liten, medan effekterna är desto mindre i norra Sverige där landhöjningen är stor.

Hur mycket och hur snabbt havet stiger beror på hur mycket klimatet förändras, och alltså på hur koldioxidutsläppen utvecklas.

En höjning av havsnivån leder till flera och kraftigare översvämningar och ökar risken för ras, skred och erosion. Stigande hav påverkar också grundvattennivåerna nära kusten.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet