Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christine Båth barnmorska och Annika Andersson, socialsekreterare Råd & stöd Foto: Lovisa Gelin/SVT

Hembesök hos nya föräldrar i Skäggetorp: ”En känsla av att vi når fler”

Publicerad

Sedan 2019 har Familjecentralen i Skäggetorp arbetat med projektet ”Tillsammans för en trygg start” – genom att BVC, Socialsekreterare från Råd och Stöd gör utökade antal hembesök hos nyblivna föräldrar har man kunnat följa ett 50-tal familjer.

Redan under graviditeten informeras den gravida kvinnan om hembesöken. Arbetssättet är en utveckling av Rinkebymodellen, som infördes 2013 och som syftade till att nå familjer som inte dök upp på barnavårdcentralen. I Rinkeby såg man också att vaccinationstäckningen var låg och förtroendet till barn- mödravård och socialsekreterare var låg.

Bygger på arbete i team

I Skäggetorp har man sedan 2019 arbetat efter modellen, som finansieras av Socialstyrelsen i utsatta områden. Det hela bygger på ett samarbete mellan flera aktörer och det handlar om att besöka den nya familjen i deras hem.

Linköping

– Här har man som socialtjänst möjlighet att komma in i familjen i ett tidigt skede. Om familjen senare i livet skulle behöva hjälp är det så mycket lättare när de har en kontakt och vet vem de kan vända sig till, säger Karolina Rydbrant, verksamhetschef Råd och stöd, Linköpings kommun.

Hör barnmorskan Christine Båth och Annika Andersson, socialsekreterare från Råd och stöd berätta om arbetet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet