Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Lovisa Gelin/SVT

Zulekha glad över hembesöken: ”En enorm lättnad”

Publicerad

För ett år sedan föddes Zulekha Kassim Abdis son. Det är hennes tredje barn, men det första som föddes i Sverige. Hon fick redan under graviditeten information om att hon och hennes familj skulle få hembesök av en BVC-sköterska och en socialsekreterare.

Hon är väldigt glad över arbetssättet och hon tycker att det har gett familjen mycket trygghet.

När hennes son föddes hade han en avvikelse i tarmen och det blev operation och lång tid på sjukhus. Efter en månad fick familjen komma hem och det första hembesöket som inträffade efter några dagar var efterlängtat.

– På sjukhuset kunde jag se doktorer och sköterskor och de uppdaterade mig om min sons mående hela tiden. Men när jag kom hem innan hembesöket med sköterska och socialarbetare var jag lite orolig, eftersom jag missade uppdateringarna jag tidigare fått. Så det var en enorm lättnad när jag fick hembesök och de bekräftade att allt var bra med min son, säger Zulekha Kassim Abdis.

”Föräldrar ”

2019 tillsatte Socialstyrelsen pengar för projektet ”Tillsammans för en trygg start”. Det är BVC, Socialstyrelsen, mödravården och Folktandvården som står bakom och arbetar i team med ett utökat antal hembesök.

Arbetet syftar till att öka förtroendet och deltagandet i utsatta områden och projektet i Skäggetorp är en utveckling av ett liknande arbete i Rinkeby. Hittills har ett 50-tal familjer anslutits till arbetet i Skäggetorp och barnen följs från födsel tills de är två år.

Hör Zulekha Kassim Abdi berätta om hennes erfarenheter i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.