Hemtjänst sparar stora pengar åt kommunerna

Publicerad

En kommun kan spara 100.000-tals kronor genom att ge en person hemtjänst istället för äldreboende. Så är till exempel fallet med 92-åriga Mary i Norrköping.

Det var efter en stroke förra året som 92-åriga Mary Andersson insåg att hon behövde få en plats på särskilt boende.

– Att sitta ensam och ha ont i halva kroppen så här… Jag vill in på äldreboende. Jag tänker på det varje dag, säger Mary.

#hemtillvarjepris

Efter att i flera månader ha nekat Mary äldreboende har kommunen alldeles nyligen beslutat att hon ska få en plats. Mary har nu fått komma in i kön. Men i väntan på det är det hemtjänst som gäller. Fem gånger per dag.

– Det kan tyckas väldigt generöst att hemtjänsten kommer fem gånger om dagen, men då måste man ha klart för sig att det är minuter vi pratar om varje gång, säger Barbro Karlsson-Skärlund, Marys dotter.

Hemtjänst billigare

Om det inte rör sig om extrema vårdbehov blir hemtjänst generell sett betydligt billigare för kommunen än en plats på särskilt boende. Hur stor skillnad det faktiskt kan bli ska vi ta reda på genom att titta närmare på ett exempel – nämligen Marys.

Kommunens kostnad för att ha Mary särskilt boende skulle hamna på ungefär 1600 kronor per dygn efter att hon betalat in sina avgifter.

Om Mary skulle ha fått platsen i december förra året och bott där fram tills idag skulle dygnskostnaden för kommunen ha tickat på upp till över 200.000 kronor.

Se TV-inslaget på SVT Play här.

Istället har Mary fått hemtjänst där en timme utförd hemtjänst kostar Norrköpings kommun runt 400 kronor. Marys fem insatser motsvarar ungefär en timme.

Då blir det tydligt att hemtjänst under samma tidsperiod blir betydligt billigare för kommunen och att skillnaden jämfört med en plats på äldreboende är markant.

”Vi har inte alls beaktat kostnaderna”

Men det är inte kostnaderna som styr i Norrköping, försäkrar vård- och omsorgsnämndens ordförande Eva-Britt Sjöberg (KD).

– De är inte det vi utgår från. Det är den enskildes önskemål och behov, vi har inte alls beaktat kostnaderna när man beviljar platserna utan det har att göra med behoven.

”Hon vill in på ett hem”

Mary är 92 år, men det var inte hennes höga ålder som fick kommunen att till slut ändra sig och bevilja henne äldreboende.

Först sa kommunen nej. Och då överklagade Mary – men innan domstolsprocessen hann bli klar konstaterade kommunen att Mary faktiskt behöver en plats på ett äldreboende.

Nu hoppas både Mary och dottern Barbro att det ska gå snabbt i kön till en plats.

– Hon orkar inte vara här hemma, hon vill släppa nyckeln så här bara... Hon vill in på ett hem där hon kan få känna sig lite mer omhändertagen, säger Barbro Karlsson-Skärlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet