Carolina har mötts av massiva reaktioner i sociala medier efter rapporteringen om hennes sons färglada gravsten. Foto: Carolina Jernberg

Hennes sons discograv väcker massor av reaktioner

Publicerad

Tisdagens artikel och inslag på SVT Nyheter Öst om en färgglad gravsten i Norrköping har fått stor spridning i sociala medier och mängder av kommentarer. Mest kärlek, men också några invändningar.

”Så fint, och så positivt reportage. Både ler och gråter efter jag såg det”, är en av kommentarerna på SVT Östs facebooksida.

Reportaget handlar om Carolina Jernberg, som fixade en discogravsten för att hylla sin döde son Noel. Hon är glad över alla positiva reaktioner.

– Många verkar vara berörda över valet av gravsten och att den återspeglar Noel som person. Det är oerhört fint då det verkligen stämmer. Han hade en väldigt färgglad själ, och det känns fint att den får fortsätta beröra, även om Noel inte finns kvar just här.

Många har hört av sig

Hon berättar att många hört av sig och vill berätta om sina egna erfarenheter av att förlora ett barn.

– Att välja gravsten är en surrealistisk och tragisk verklighet för oss föräldrar. Det värmer mig om reportaget kan hjälpa någon annan förälder genom deras process i val av gravsten.

Carolina Jernberg är medveten om att Noels sten sticker ut, men tror att det kanske har gjort att människor börjar reflektera mer kring vilka valmöjligheter som faktiskt finns.

Kritik mot det som sticker ut

Det finns också röster som inte tycker att gravstenen passar in, att hänsyn måste tas till de intilliggande gravarna och att kyrkogårdarna bör vara stilrena.

Carolina Jernberg berättar att det är kyrkogårdsförvaltningen som gör bedömningen om en gravsten inte ”passar in”.

– Alla människor har rätt till sin åsikt och jag tycker det är fint om vi tillåts ha olika tankar och känslor kring detta, i en respektfull dialog kan vi lära av varandras olika perspektiv.

Carolina Jernberg och hennes son Noel Foto: Carolina Jernberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.