Hennes jobb är att komma på nya gatunamn

Uppdaterad
Publicerad

När det nu byggs så mycket runt om i landet så måste kommunerna också hitta på nya gatunamn.

Sara Rydberg är den på Mjölby kommun som har som uppdrag att komma på vad kommunens nya gator och kvarter ska heta:

– Det får inte vara för moderna gatunamn, de ska ju hålla över lång tid och de får inte vara svåra att uttala.

Framtidshopp i gränslandet

Hon gillar områden med ett bestämt tema, nu senast har hon hittat på namn med riddarkoppling till ett nytt villaområde i Mantorp.

Gotland satsar på kvinnonamn

På en del platser använder man gatunamn för att hylla lokala profiler. Eftersom det historiskt varit en stor övervikt av män som fått gatunamn uppkallade efter sig, så har man på Gotland bestämt att man ska försöka få in fler kvinnor bland gatunamnen. I Visby har man de senaste åren fått tillskotten Greta Arwidssons gata, Ada Blocks gata och Wilhelmina Skoghs gata, alla vid det gamla A 7-området. Greta Arwidsson var Sveriges första kvinnliga professor i arkeologi, Ada Block restaurerade medeltida hus på Gotland och Wilhelmina Skogh var entreprenör inom turistbranchen och VD för Grand Hotel i Stockholm.

Personnamn går inte hem överallt

Sara Rydberg är inte lika entusiastisk över gator som uppkallas efter lokala kändisar:

– Det är mer man måste tänka på då, som vad de här personerna egentligen står för, så det ska man vara lite sparsam med tycker jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidshopp i gränslandet

Mer i ämnet