Magnus Hultegård, planarkitekt i Mjölby kommun, visar var nya Mantorp ska växa fram

Nytt Mantorp byggs upp på andra sidan järnvägen

Uppdaterad
Publicerad

Det byggs för fullt i Mantorp, nya villaområden växer fram och planerna är att befolkningen ska mer än fördubblas.

Hösten 2018 samlade Mjölbys byggnadskontor Mantorpsbor för att få tips om hur Mantorp ska växa. Man ville veta var nya skolor, grönområden, fotbollsplaner och annat ska placeras på kartan. Nu är arbetet färdigt och byggandet i full gång.

– Jag som växt upp strax utanför Mantorp är uppvuxen med ett livligt centrum som nu har utarmats och det märktes under dialogerna att man vill ha ett nytt centrum, berättar planarkitekt Caroline Gyllemark.

Framtidshopp i gränslandet

Alla ska ha nära till tåget därifrån

Tidigare var det Häradsvägen som var samhällets centrum, men de flesta affärer och verksamheter där är numera nedlagda så därför satsar man på att bygga ett nytt centrum på andra sidan järnvägen där också det mesta av den nya villabebyggelsen hamnar. På så sätt byggs orten runt järnvägsstationen, som är viktig eftersom så många pendlar till och från Mantorp.

Mantorp har idag 4000 invånare, men inflyttningen är stor och man planerar för ett samhälle med runt 10000 invånare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidshopp i gränslandet

Mer i ämnet