Ghost spelade på Sweden Rock Festival 2011. Foto: Claudio Bresciani/TT

Turerna kring Ghost – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Hårdrocksbandet Ghost är en internationell framgångssaga som bildades i Linköping. Men turerna kring bandet har varit många. SVT sammanfattar vad som hänt.

2010: Under våren läggs en demo med fyra låtar ut på Myspace under namnet Ghost. Till hösten släpper bandet sitt första album Opus Eponymous och gör sin första spelning på Hammer of Doom Festival i Tyskland den 23 oktober.

2011: Turnerade runt världen hela året.

Hårdrocksbandet Ghost från Linköping

2012: Andra albumet Infestissumam spelas in under sex veckor i en studio i Nashville, USA.

2013: Andra albumet släpps och bandet ger sig ut på världsturné.

2014: Ghost vinner en Grammis i kategorin Årets hårdrock/metal. Ännu en världsturné.

2015: Släpper sitt tredje album Meliora. Bandet belönas med en Grammy i USA för låten ”Cirice” i kategorin Årets hårdrock/metal. Gör en världsturné.

2016: Ghost vinner återigen en Grammis i kategorin Årets hårdrock/metal. Konflikten mellan de fyra bandmedlemmarna och sångaren Tobias Forge tar fart.

2017: Bandmedlemmarna stämmer Forge. De vill att Forge redovisar hur mycket pengar bandet tjänat genom åren och att domstolen ska döma ut ett vite på totalt 800.000 kronor till de före detta bandmedlemmarna. Forge motsätter sig kraven och menar att de var att betrakta som inhyrda musiker.

2018: Släpper sitt fjärde album Prequelle. Tvisten mellan bandmedlemmarna och Forge tas upp i Linköpings tingsrätt. Domstolen ger Forge rätt.

2018: Bandmedlemmarna överklagar tingsrättsdomen till Göta hovrätt.

2018: Rådmannen vid Linköpings tingsrätt anklagas för jäv av de tidigare bandmedlemmarna.

2019: Göta hovrätt avslår invändningen om jäv.

2019: De tidigare bandmedlemmarna och Forge träffar en förlikning. Målet i hovrätten avskrivs.

2020: Tobias Forge tar emot regeringens musikexportpris för 2019, för att ha nått internationella framgångar och bidragit till en positiv bild av Sverige utomlands.

Källa: Dom i Linköpings tingsrätt, Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hårdrocksbandet Ghost från Linköping

Mer i ämnet