Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Historisk dag när Norrköping fick maktskifte Foto: SVT

Historisk dag när Norrköping fick maktskifte

Publicerad

De senaste 102 åren så är det bara en gång, mellan 1991 och 1994, som Socialdemokraterna inte styrt Norrköping, nu har det hänt igen, när en ny trio tar över kommunen.

– Det är väldigt stort i Norrköping, det blott andra gången sedan vi började räkna rösterna på det sätt som vi gör nu, förra gången var 91, så det äe en väldigt socialdemokratisk stad, säger Widar Andersson som är ledarskribent för Folkbladet (oberoende Socialdemokratisk).

Efter åtta år då Socialdemokraterna styrt Norrköping tillsammans Med Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna, så byter nu de två sistnämnda partierna sida och börjar styra med Moderaterna istället. Det nya styret har bara 30 av fullmäktiges 85 mandat, men räknar med att få stöd från framförallt Sverigedemokraterna för att få igenom sina förslag: 

– Sverigedemokraterna har inte ett sådant inflytande i någon annan större stad i Sverige, säger Widar Andersson.

Hör mer om hans tankar i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer