Runt Sonstorp märks att det har regnat mycket. Vattenflödena är märkbart högre än normalt. Foto: SVT

Höga vattenflöden i norra Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Allt regn den senaste tiden har fått vattennivån i vattendrag i norra Östergötland att stiga ordentligt. SMHI har utfärdat varningar för Hällestadsån, Emmaån och Igelforsån.

I Sonstorp går vattenkraftverket för fullt och dammluckorna släpper förbi mer vatten än vad kraftverket använder. På vissa ställen har gårdsbrunnar, som har varit torra stor del av året, plötsligt blivit fulla av vatten. De flesta små vattenmagasinen har gott om vatten, men för stora magasin behövs det ännu mer regn för att komma upp i normal nivå.

Klass 1-varningen för höga flöden utvidgades på onsdagseftermiddagen till att gälla de flesta vattendragen i södra Närke, norra Östergötland och det mesta av Sörmland. Vattenflödena kommer, enligt SMHI:s prognos, att fortsätta stiga och nå över klass 1-nivå under hela julhelgen.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.