Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se diskussionen i reportaget ovan. Foto: SVT/FREDRIK SANDBERG TT

Bensinpriset skapar debatt på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

På Gotland är avstånden ofta stora och busskommunikationerna dåliga, så många gotlänningar plågas av de höga bensinpriserna.

– Att tanka min bil full kostar en tusenlapp och jag behöver köra mycket. Jag måste ju in till stan och vi har inte så bra ekonomi, säger Felicia Oliveskog, som bor i Väte mitt på ön.

I Barlinbo, inte så långt därifrån, driver Patrik von Corswant ett jordbruk. Han tycker att bensinpriserna bör höjas kraftigt så att vi lägger om våra sätt att leva.

– Det skulle göra att alternativa drivmedel och fordon togs fram, och om vi inte hade bensin skulle vi tvingas att jobba på andra sätt.

Flest bilar på Gotland

Gotland har de lägsta lönerna i landet – men samtidigt flest bilar per invånare.

På 70-talet hade gotlänningarna ungefär lika många bilar som man hade på andra håll i landet, drygt 300 bilar / 1000 invånare. Men den siffran har ökat kraftigt, inte minst de senaste åren. Och nu är Gotland den enda region med över 600 bilar / 1000 invånare. Rikssnittet idag ligger på 477.

Vi lät Felicia Oliveskog och Patrik von Corswant mötas för att diskutera höjda eller sänkta bensinpriser. Se diskussionen i reportaget ovan.

Sverige möts

I vårt projekt ”Sverige möts” låter vi personer mötas öga mot öga för att diskutera känsliga frågor.

Läs mer på vår sida:  Sverige möts

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Bensinen

Mer i ämnet