Pensionsmyndigheten får 19 000 samtal just nu – kan svara på 2 500

Publicerad

Pensionsmyndigheten klarar inte av det höga trycket som följer i samband med att de orange kuvertet dimper ner i många svenskars brevlådor.

– Det är bara att beklaga, säger Pär Hedén som är produktionsområdeschef på myndigheten.

I mitten av januari börjar Pensionsmyndigheten skicka ut de orange kuverten. Först ut är landets pensionärer och under februari-mars får pensionsspararna sina besked. Många har frågor om innehållet i kuvertet och vänder sig till myndigheten för svar.

– Vi kan få 19 000 samtal på en dag och klarar bara av att svara på cirka 2 500 av dem, säger produktionsområdeschef Pär Hedén.

Bett om hjälp

Problemet är återkommande varje år i samband med att beskeden skickas ut. Myndigheten har begärt medel från regeringen för att åtgärda detta men inte fått gehör, enligt Hedén.

– Samtidigt är det inte vettigt att ta in personal bara under ett par veckor, säger han.

Förstärkning väntar

Snart skickas beskeden ut till pensionsspararna och trycket väntas bli fortsatt högt de kommande veckorna. Fler handläggare har utbildats för att kunna svara på frågor.

– Från och med 1 februari kommer vi ha mer personal i drift, berättar Pär Hedén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.