Moderaterna Andreas Norlén och Finn Bengtsson tycker att höjningarna av den svenska alkolholskatten drivit på spritsmugglingen.

Östgötamoderaterna: ”Höj inte alkoholskatten”

Uppdaterad
Publicerad

Två moderata riksdagsledamöter från Östergötland menar att man inte reflexmässigt ska höja alkoholskatten. Det ökar vinsterna för spritsmugglare menar de.

Förslag på tuffare lagstiftning mot spritbussarna. Det är vad två riksdagsledamöter från Östergötland vill i en motion till riksdagen. Det handlar bland annat om påföljder för att komma åt alkoholen och främst den så kallade herrelösa spriten. Den som ingen vill kännas vid, när tull och polis kontrollerar spritbussar på väg in i Sverige.

Buss fullastad med alkohol.

– Där måste man ställa större krav på bussbolagen och busschaufförerna att ta ansvar för det gods man faktiskt fraktar, säger moderata riksdagsledamoten Finn Bengtsson.

Läs mer om spritbussarna

För lite kontroller

Från tullens sida menar man att det finns för lite resurser att kontrollera den här enorma trafiken. Tullen tillsammans med polisen har bara gjort ett enda större tillslag i år, en vecka i våras stoppades 20 bussar, detta trots att man har ett regeringsuppdrag att hejda trafiken. Det beräknas totalt att komma in 14 000 ton alkohol med spritbussarna årligen.

Tullen beslagtar öl och sprit från en buss. Foto: SVT

– En insats under hela den här tiden framstår som alldeles för lite. Myndigheterna ska aldrig tveka att agera med hänsyn till vad som kan hända senare i rättskedjan, sedan måste naturligtvis riksdag och regering tillskjuta de resurser som krävs, säger moderata riksdagsledamoten Andreas Norlén.

Höj inte alkoholskatten

Östgötamoderaterna har också en annan kanske mer kontroversiellt synpunkt. De menar att de många höjningarna av den svenska alkolholskatten på senare år driver på spritsmugglingen, ifrån länder med betydligt lägre skatt på alkohol.

– Då ökar ju incitamenten och vinsterna för brottslingarna som smugglar, så jag tror att regeringar oavsett färg måste fundera en gång till innan man reflexmäsigt höjer alkoholskatten, säger moderata riksdagsledamoten från Östergötland Finn Bengtsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Spritbussar

Mer i ämnet