El kan bli något av en bristvara för företaget Holmen i framtiden. Därför planerar man att själva bygga vindkraftverk i norra Östergötland. Foto: Tobias Holmqvist/SVT/TT

Holmen vill bygga vindkraftspark

Uppdaterad
Publicerad

El kan bli något av en bristvara för företaget Holmen i framtiden. Därför planerar man att själva bygga vindkraftverk i norra Östergötland.

– Vi behöver elenergi för att omvandla skogen till produkter som vi säljer på världsmarknaden, säger Nils Ringborg, ansvarig för vindkraftprojektet på Holmen.

– Det är ju beräknat att elanvändningen kommer att öka med 60 procent i framtiden och då tycker vi att det här är en bra chans för oss att vara en del av lösningen, fortsätter han.

Ska säkra eltillgången

Vattenkraften i norra Sverige har traditionellt varit en viktig leverantör av elenergi till hela Sverige. När nu elbehovet spås öka så finns farhågor att ledningarna norrifrån inte kommer att räcka till. Det är också en anledning till att Holmen vill satsa på vindkraft i Östergötland. Sedan tidigare har företaget intressen i vindkraft bland annat i närheten av Skellefteå.

290 meter höga

Som planerna ser ut idag rör det sig om totalt 77 nya vindkraftverk på 290 meter fördelat på tre områden, ett mindre nordväst om Finspång och två större väster om väg 55 mellan Norrköping och Katrineholm.

De kraftverk som Holmen idag planerar ska kunna leverera 1,9 TWh, vilket motsvarar ungefär 30 procent av hela Östergötlands elbehov. En annan jämförelse är att det är lika mycket som Norrköpings och Finspångs kommun använder under ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.