Zilla Jonsson, HR-direktör på Region Östergötland, räknar med en bättre sommar för vårdpersonalen än 2020. Foto: SVT

Region Östergötland hoppas på bättre bemanning i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommaren kunde inte all vårdpersonal ta ut fyra veckors sammanhängande semester. I år räknar Region Östergötland med en bättre situation.

– I och med att vi har mer kunskaper än förra året så har vi bättre planeringsförutsättningar, säger Zilla Jonsson, HR-direktör på Region Östergötland.

Sommaren 2020 var ansträngd på grund av pandemin. Bristen på personal var så stor att en del personer inte kunde ta ut de vanliga fyra veckornas semester.

Behöver rekrytera 800-900 semestervikarier

Den tunga arbetsbelastningen har fortsatt, men även om pandemin är högst närvarande så menar regionen att det är en annan situation än förra året.

Ambitionen är tydlig, personalen ska få ut sin semester på vanligt sätt. Samtidigt är det svårt att förutspå hur smittspridningen kommer att bli.

– Vi kan inte ta någonting för givet utan vi måste vara beredda på allting och att möta upp det behov som finns och det kommer vi att göra, säger Zilla Jonsson.

Regionen räknar med att behöva rekrytera runt 800-900 semestervikarier i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.