Hopp om regn till helgen

Publicerad

En lång tid utan regn och varma vindar är det som gjort att brandrisken har ökat just nu. Prognoserna ger inga tydliga besked, men det kan bli ostadigare framåt helgen.

– Vi får nog de närmsta dagarna räkna med att det inte kommer något regn, men när vi tar oss framåt helgen är det ändå lite mer ostadigt väder som rör sig in, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI i Norrköping.

Brandriskkartorna på SMHI:s hemsida lyser ilsket rött just nu. Risken för gräsbrand är stor i Östergötland och på stora delar av Gotland. Risken för antändning av en skogsbrand är inte riktigt lika stor, men om en brand väl har startat är risken för spridning extremt stor.

Till helgen väntas alltså ostadigare väder, men om det blir några stora mängder regn och var det i så fall hamnar är oklart. Vädret just nu är sådant att prognoserna ger tämligen oklara besked.

Hör mer i videoklippet här ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet