Tino Åberg vid sjön Yxern

Miljöstrid hårdnar – tjänstemän hotas

Uppdaterad
Publicerad

Hot. Sabotage. Nu växer missnöjet mot kraftbolagen som tömmer sjön Yxern på vatten. ”Jag tror att väldigt många människor tycker att vi borde agera på ett annorlunda sätt”, säger Anders Jonsson, vd för Tekniska verken.

Sjön Yxern har dragit sig tillbaka flera hundra meter ut från land. En älg har fastnat i den blottade sjöbottnen och svultit ihjäl. Det ligger döda musslor överallt där det förut var en sjö.

– Åh, det var det värsta! Så det ser ut! Den här stenen du ser, den ska man normalt kunna åka med en båt över, säger Tino Åberg som bor vid sjön och har blivit en frontfigur för kampen om sjön.

Vattenkraften dränerar

Läs mer om Yxern här.

Hot mot tjänstemän

Fem kraftverksägare har under hela sommaren tappat vatten ur Kalmar läns största sjö Yxern för att utvinna el. Ett av kraftbolagen är Tekniska verken, som ägs av Linköpings kommun.

Under sommaren har man fortsatt att tappa ut stora mängder vatten ur sjön, trots att det kom så lite regn. Missnöjet har växt och har nyligen lett till rena handgripligheter.

– Det som har inträffat är att tjänstemän har fått en del hotfulla mejl. Det är allvarligt, säger Anders Jonsson, vd för Tekniska verken i Linköping.

Brott har begåtts

Missnöjet tar sig olika uttryck. Någon eller några har brutit sig in i ett skåp vid dammluckorna och tagit ut domkraften och sänkt ner luckorna för att mindre vatten ska rinna ut ur sjön. En kraftverksägare har fått skylten till sitt kraftverk nedriven.

– Jag tror att väldigt många människor tycker att vi borde agera på ett annorlunda sätt. Och det är klart att då visar man sitt missnöje på det här sättet, säger Anders Jonsson.

Tino Åberg betonar att han inte tror på den här typen av metoder. Men han är förvånad och kritisk till att kraftbolagen bara kan fortsätta att tömma en sjö på vatten, utan att någon kan ingripa.

– Det är vansinne! Jag förstår inte hur man kan få göra så här, säger han.

Årets miljöhjälte?

Nu har hans engagemang även uppmärksammats på riksnivå och Tino Åberg är nominerad till Årets miljöhjälte.

– En sjö för mig, det är en rofylld plats. Där finns det fiskar, människor som badar. När man gör på det här viset som man gör i sjön Yxern, då är det ingen sjö. Då är det ett regleringsmagasin till förmån för ett antal kraftverksägare, säger Tino Åberg.

Se mer om sjön Yxern i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraften dränerar

Mer i ämnet