Hovrätten frikänner telefonförsäljare

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten meddelar idag en frikännande dom mot de elva personer som Norrköpings tingsrätt dömde för grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri, penninghäleri m.m. i samband med telefonförsäljning.

I tingrätten fick tre män i åldrarna 43, 45 och 46 år fyra års fängelse för att ha organiserat en verksamhet som krävt småföretagare och ideella föreningar på pengar för en söktjänst på internet. Bluff enligt tingsrätten – men hovrätten menar att söktjänsten faktiskt kan ha funnits.

650 betalade

Sex telefonförsäljare fick drygt 650 personer att betala för tjänsten dom påstods ha haft.

De sex försäljarna liksom en kvinna som skickade ut fakturorna och en 65-årig man som lånat ut sitt bankkonto till verksamheten dömdes till villkorliga domar och böter.

Svårbevisat

I målet framkom dock att de flesta av de tilltalade faktiskt hade sålt en söktjänst tidigare – och hovrätten ansåg det inte vara uteslutet att det då också funnits avtal med kunderna som nu hade överlåtits till den nya verksamheten.

Åklagaren kunde därför enligt hovrätten inte bevisa att telefonförsäljarna verklien hade lurat kunderna.

Inte eniga

Hovrätten var däremot inte enig i sin bedömning. Två av ledamöterna ansåg att flera av dom tilltalade skulle frikännas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.