Hör UHR:s generaldirektör Karin Röding om hur de kommer agera nu. Foto: SVT

Hundratals resultat från högskoleprovet kommer granskas efter domen

Uppdaterad
Publicerad

För Universitets- och högskolerådet, UHR, innebär torsdagens dom mot fuskligan att de nu kan analysera omkring 200 provskrivare som förekommit i fuskhärvan – och som nu riskerar att få sina provresultat ogiltigförklarade.

– Det kommer komma ett antal väldigt negativa besked för de här personerna, säger Karin Röding, generaldirektör på UHR.

På torsdagen kom domen mot 31 personer som sålt eller köpt fuskresultat på högskoleprovet. Det är bara början på en lång process där fler fuskare kommer att åtalas.

Universitets- och högskolerådet, UHR, har väntat på domen. Sedan i oktober har de haft tillgång till hela kundregistret från fuskligan, men har avvaktat tingsrättens besked innan åtgärder vidtas.

Högskoleprovsfusket

Nu ska runt 200 provskrivare som förekommit i härvan analyseras, och UHR kan ogiltigförklara ett prov där fusk har förekommit.

”Tuffa och fällande domar”

I och med domen, där bland andra tre huvudpersoner i fuskligan dömdes till fängelsestraff, tror Karin Röding att högskoleprovets legitimitet nu är återställd.

– Vi har haft det här urvalsinstrumentet sedan 1977 och det är en viktig andra chans in till högskolan. Nu när vi har sprängt den här ligan och där tuffa och fällande domar har avkunnats så tror jag ändå att legitimiteten är tillbaks för det här provet.

– Det är klart det har varit lite svajigt, men vi ska ha klart för oss att det är hundratusentals som skrivit det här provet genom åren, så att det är väldigt stora volymer.

I klippet ovan kan du höra UHR:s generaldirektör uttala sig om hur de kommer agera nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet