Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stödhundarna Bruno och Putte är två av hundarna som ungdomarna får träna med. Man kan även få låna med sig en hund hem eller till skolan. I videon berättar Anna-Karin Bruno Kark och Anna Doggsen bland annat om ”hundtricket”. Foto: Tina Enström/SVT

Hästar och hundar lockar hemmasittare tillbaka till skolan

Uppdaterad
Publicerad

Hemmasittare. Inte sällan med en npf-diagnos. Och nästan alltid psykisk ohälsa. En del ungdomar har suttit isolerade i flera år när Anna-Karin, Anna och deras hundar kommer hem till dem.

– Ofta går det väldigt fort att få dem att komma hit. Djuren blir det som motiverar, säger beteendevetaren Anna Doggsen.

Det saknas nationell statistik som visar hur många elever som är frånvarande från skolan, det som ibland kallas ”hemmasittare” eller ”problematisk skolfrånvaro”. Skolverket gjorde 2019 en undersökning där skolhuvudmännen uppsattade att nästan var fjärde elev i årskurs nio var borta minst 15 procent av skoltiden.

– Jag vill ge en eloge till alla lärare som kämpar med ungdomar, men personalen har så många fler elever som de ska hjälpa, säger skolkuratorn och socionomen Anna-Karin Bruno Kark.

Så försöker Norrköpings kommun vända trenden

Trots omfattande insatser av föräldrar, skola, socialtjänst och psykiatri kan det ibland vara svårt att få eleverna tillbaka till skolan. Därför provas även olika alternativa metoder. I Norrköpings kommun placerar socialtjänsten bland annat ungdomar i insatsen ”Barn, ungdoms- och familjehjälpen”.

– Man kommer ofta in i en ond cirkel där det blir misslyckande på misslyckande, och både ungdomarna och föräldrarna blir väldigt trötta. Och då är det så viktigt att bryta det här snabbt, säger Anna Doggsen.

Anna Doggsen och Anna-Karin Bruno Kark har båda en lång bakgrund i skolan, som lärare och skolkuratorer. De upplever att de kan nå ungdomarna på ett helt annat sätt på gården som ligger ute på landet norr om Norrköping.

I videon berättar de om framgångsfaktorerna.

Med hjälp av islandshästar och hundar lockar Anna-Karin Bruno Kark och Anna Doggsen ungdomar som ibland suttit isolerade i flera år att komma in i gruppen. Foto: Tina Enström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.