Husförsäljning ställer tiggare på gatan

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal tiggare i Östergötland är nu på väg att bli hemlösa när de lägenheter som de bott i säljs.

Det är i Thomas Grubers lägenheter i Fivelstad utanför Motala som många av Östergötlands tiggare har bott. Men nu håller han på att lägga ner verksamheten.

– Husen är till salu. Hittar jag rätt köpare så får alla som bor här flytta och verksamheten läggs ner, säger Thomas Gruber.

Tiggarnas situation

Varför?

– Jag känner mig motarbetad av kommunen. Och jag känner att min kropp och hälsa börjar säga ifrån.

Tre fastigheter sålda

I dagsläget är det 150 bulgarer som bor i hans hus, plus en del andra hyresgäster. Så här långt har tre fastigheter sålts.

– Det är klart att det är jobbigt att han lägger ner. Han är ju den enda som tar emot oss som har skulder. Det är synd att han har sålt, för han har ställt upp väldigt mycket, säger hyresgästen Christine Gustavsson.

Den dåliga standarden på husen och att tiggare har fått bo i husvagnar på hans mark har gjort att Thomas Gruber hela tiden haft kommunen på sig.

– Man har ju försökt att klassa det som olaglig camping och vitesbelägga mig med 300.000 kronor om jag inte lagt ner. Man har försökt med att säga att så många människor inte får bo här, att det inte är lämpligt. Och det är klart, det kan finnas en sanning i det, men då borde kommunen hjälpa till. Allt är bättre än att få bo i en kall bil. Det blir verkligheten för många nu när vintern kommer, säger Thomas Gruber.

Söker sig till grannkommunerna

På Motala kommun tror man att tiggarna kommer att söka sig till grannkommunerna och få hjälp där.

– Många har haft sin nattlogi i Motala, men under dagtid uppehållit sig i grannkommuner till oss. Det är möjligt att man då tar sin tillflykt till dem. Det blir då en mindre ansträngd situation för de bostadslösa, när färre konkurrerar om platserna, säger Åke Wännman, socialchef i Motala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggarnas situation

Mer i ämnet