Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eftersom hyresvärden står på elnätet får hyresgästerna inte ta del av regeringens elstöd till privatpersoner som snart betalas ut i södra Sverige. Foto: Martin Klevelid/SVT

Hyresgästerna Jan och Faris i Norrköping kan missa elstödet

Uppdaterad
Publicerad

Många hyresgäster i södra Sverige kommer att bli utan regeringens elstöd nu i februari. Grannarna Jan Fornander och Faris Poturak ska betala elfakturor på flera tusen kronor, men eftersom hyresvärden står på elnätet har de inte rätt till regeringens stöd för privatpersoner i södra Sverige.

Faris Poturak och Jan Fornander är båda hyresgäster hos det privata fastighetsbolaget Botrygg i Norrköping. De betalar för elen till hyresvärden varje månad men nu i januari får de en extra faktura för den el som de förbrukat extra under året.

– Vi är en familj med två småbarn. Vi fick en extra faktura på 7 000 kronor. Det var inte roligt men så är det, säger hyresgästen Faris Poturak.

Upp till hyresvärden

Men något elstöd från regeringen kommer grannarna inte att få. I alla fall inte just nu. Ingen hyresgäst som bor i en lägenhet, där hyresvärden står på elabonnemanget, får ta del av regeringens elstöd som snart ska betalas ut till privatpersoner i södra Sverige.

Istället blir det upp till hyresvärden att besluta om hyresgästen får ta del av det eventuella elstödet för företag – som kanske kommer senare i vinter. I just Jan och Faris fall meddelar fastighetsvärden att han planerar att betala tillbaka stödet.

– Vi kommer att betala tillbaka stödet till den som haft förbrukningen, säger Adam Cocozza, vd på fastighetsbolaget Botrygg.

Hör Faris Poturak, Jan Fornander, hyresvärden Adam Cocozza och deras tankar om elstödet i videon ovan.

Så fungerar elstödet till privatpersoner

Regeringen har fattat beslut om ett elstöd till privatpersoner i elprisområde 3 och 4 som gäller för perioden oktober 2021 – september 2022.

Det är personen som stod på el-abonnemanget vid brytpunkten den 17 november 2022 som får elstödet utbetalt automatiskt av Försäkringskassan. Om din hyresvärd står på elnätet blir du utan stöd.

Datum för utbetalning är inte bestämt men enligt regeringen väntas utbetalningarna börja i slutet av februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.