Hör vad ”Totte” Nyman säger om att spela för tomma läktare Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Allsvenskan drar igång för IFK Norrköping men oklart när publik släpps in

Uppdaterad
Publicerad

På söndag spelar IFK Norrköping årets första match i allsvenskan, hemma mot Sirius, men läktarna kommer fortfarande att stå tomma.

Lagom till att den allsvenska säsongen drog igång ifjol så kom pandemin och lagen fick spela resten av året inför tomma läktare. Nu under våren har det kommit besked om att det skulle tillåtas en del publik redan till premiärmatcherna, men restriktionerna har förlängts, så det är fortfarande oklart när det kan släppas in åskådare på matcherna igen.

Fotbollförbundet har planerat för att lagen till att börja med ska få släppa in runt 15 procent av antalet sittplaser. Johan Schollin är säkerhets- och evenemangschef i IFK Norrköping och säger att det skulle innebära mellan 1000 och 1500 åskådare i Norrköping:

– Vi kommer att prioritera de som har årskort och kanske lotta ut biljetter till matcherna i så fall och se till så att alla som har årskort iallafall får se någon match.

Laget påverkas

Rikard Norling är IFKs nye tränare och han säger att publik kan påverka resultatet i matcher, att ett lag som till exempel ligger under i matchens slutminuter kan få en väldig boost av trycket från läktarna. IFKs skyttekung Christoffer ”Totte” Nyman hoppas också att det snart att kan släppas in åskådare, hör i inslaget ovan vad han har att säga om hur det har varit att spela ett år utan publik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.