Karin Schulz, generalsekreterare på föreningen Minds Foto: SVT

”Informera skolan om din oro – så kan de göra en orosanmälan”

Publicerad

Till den ideella organisationen Minds föräldralinje ringer många som är oroliga för barn i deras närhet. Dit ringer också far- och morföräldrar som vill få råd kring hur de kan få en bättre relation med sina barnbarn.

– Vi tycker det är bra att man orosanmäler. Men man kan också informera skolan, säger Karin Schulz som är generalsekretererare på Mind.

Många släktingar känner sig osäkra på hur de ska göra i en situation där de är oroliga för barn i sin närhet. På föräldralinjen jobbar professionella kuratorer och psykologer som har erfarenhet och som kan ge råd. Dit kan man ringa anonymt och berätta om sin oro.

Konflikter i familjen

”Viktigt att vuxna uppmärksammar hur barnen mår”

Karin Schulz, säger att det är viktigt att alla vuxna kring barnet uppmärksammar hur de mår. Ibland har barnet inte så bra kontakt med sina föräldrar och då är det viktigt att andra vuxna i deras närhet visar att de bryr sig. 

Hon har några konkreta råd till nära anhöriga som är oroliga men som inte längre får ha kontakt med barnen.

– Kontakta föräldrarna och berätta vad du ser. Barn visar inte alltid hur de mår hemma.

– Uppmuntra barnet att prata med skolpersonal för att se hur de kan stödja barnet. Det är där de vistas hela dagarna och på många skolor finns en kurator.

– Om du misstänker att ett barn far illa och behöver hjälp bör skolan eller du själv alltid göra en orosanmälan till socialtjänsten i kommunen som får utreda barnets situation.

Karin Schulz anser att det är viktigt att använda de möjligheter som finns i samhället för att skydda barnen.

– Och det är ju socialtjänsten som kan ge stöd och söka upp familjen. Antingen kan du själv göra en orosanmälan, eller så kan du kontakta barnens skola som kan göra en orosanmälan, säger Karin Schulz från föreningen Mind.

Fakta

Föräldralinjen når du på 020-85 20 00. Du får prata med en person som har lång erfarenhet av arbete med barn, som har yrkesutbildning antingen som psykolog eller socionom. Alla arbetar ideellt. Den som ringer får vara anonym. Det kan handla om små eller stora problem, osäkerhet i föräldrarollen eller att du är nära vuxen till ett barn. Föreningen Mind gör inte orosanmälningar eftersom de tar emot anonyma samtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikter i familjen

Mer i ämnet