”Om barnet går med på det kan man häva sekretessen”

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten kan göra mycket för att ge anhöriga insyn – och stöd. Det anser en grupp forskare vid Malmö universitet som håller på med en stor studie om föräldrar till vuxna personer med missbruksproblem.

Forskningen har hittills fokuserat mest på barn och partners till personer med missbruksproblem. Nu pågår en stor forskningsstudie vid Malmö universitet där föräldrar till vuxna barn som missbrukar har intervjuats.

Föräldrar känner frustration

Många föräldrar upplever en frustration i kontakten med myndigheter, berättar Torkel Richert som är en av forskarna vid institutionen för socialt arbete vid Malmö universitet.

Konflikter i familjen

– Många upplever att man inte får det inflytande som man vill ha. Man kanske inte får säga till alls om hur barnets situation ser ut. Och vissa upplever att man inte blir bemött med respekt heller, utan att man ses som en del av problematiken.

Forskarna säger att sekretessen upplevs som ett stort hinder.

– Om barnet går med på det kan man häva sekretessen. Det är alltid upp till barnet, men man kan ju som socialarbetare och myndighetsperson förklara varför det kan vara viktigt och försöka motivera det på olika sätt, säger Torkel Richert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikter i familjen

Mer i ämnet