Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har sett att många utrikesfödda är rädda för oss, rädda att vi tar barn. Hör Maria Torgersen här i videon. Foto: Lena Liljeborg / SVT

Socialkontoret i Norrköping: Inga hot mot oss

Uppdaterad
Publicerad

I sociala medier har det nu återigen dykt upp en kampanj där det påstås att svensk socialtjänst kidnappar barn. På många håll i landet har socialarbetare hotats. Men inte socialkontoret i Norrköping. Där har man istället fått mer kontakt med oroliga föräldrar, många utrikesfödda, föreningar och muslimska församlingar som vill veta vad som verkligen gäller.

Medarbetarna på socialkontoret i Norrköpings kommun har inte blivit utsatta för några hot. 

– Däremot har vi sett att många utrikesfödda är rädda för oss, rädda att vi tar barn och att vi skulle agera utan att de vet varför, säger Maria Torgersen, verksamhetschef socialkontoret Norrköping.

Desinformation

Hon berättar att de det senaste året har arbetat mycket mer aktivt på plats i framförallt i socioekonomiskt svaga bostadsområden.

– Av samtalen och träffarna med dem förstår vi att det pågår en påverkanskampanj i sociala medier och i utländsk tv med helt felaktig information, t ex om kidnappning.

Efterfrågat föräldrastöd

I kombination med att socialkontoret jobbat mer utåtriktat har de blivit mer efterfrågade av föreningar och studieförbund.

– Vi blir väldigt positivt bemötta. Man vill prata om att vara förälder i Sverige, om gränssättningar och om att stärka rollen som förälder. Och stödet vi erbjuder ute i områden tas emot på ett annat sätt än tidigare, på fritidsgårdar, i hemmen och på för dem andra viktiga platser.

– Idag är vi mycket mer accepterade mot hur det var för ett år sedan, och har en relation med framförallt många ungdomar.

Inga hot i Linköping

Socialtjänsten i Linköping har inte heller utsatts för några hotfulla samtal eller mail.

– Tvärtom har vi fått ett mycket bra mottagande i vår nyöppnade del av socialtjänsten i Skäggetorp. Och vi har inte heller känt av eller märkt någon påverkanskampanj, säger Annika Krutzén (M) ordföranden för social- och omsorgsnämnden och Ulla Salmela Trosell, avdelningschef barn och unga, i Linköpings kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer